Ostružina chutná i léčí

Můžeme z nich připravovat skvělé moučníky a dezerty, nebo si jen pochutnat na samotných vyzrálých plodech přímo v lese. Ostružiny si zkrátka zamilujete v jakékoli formě. Jako by vaše tělo vědělo, že jsou skvělé nejen pro vaše chuťové pohárky. Mají v sobě totiž tolik cenný látek, že prospívají celému organismu. Ostružiník má sílu nejen ve svých plodech, ale také v mladých lístcích.

ostružina na keři
V čem nám prospívají?

·         Podporují naši imunitu, zlepšují tělesnou kondici a napomáhají regeneraci organismu. Proto je oceníte při únavě nebo v rekonvalescenci.
·         Pomáhají nám zvládnout nachlazení, angínu, chřipku a infekční onemocnění nebo záněty dutin. Prospívají i při kašli nebo chrapotu.
·         Mají pozitivní vliv na zvětšenou štítnou žlázu.
·         Blahodárně působí na náš cévní systém. Bylinkáři je doporučují při arterioskleróze, křečových žilách a hemoroidech. Osvědčily se také u mužů při poruchách erekce.
·         Přispívají k dobrému vyprazdňování a upravují střevní mikroflóru.
plody ostružiny
·         Díky obsahu bioflavonoidů mohou pomoci předcházet nádorovým a srdečním onemocněním, poškození volnými radikály a tudíž stárnutí buněk.
·         Díky antioxidantům také zpomalují stařeckou degradaci mozku, pomáhají léčit zápal plic a jiné záněty, snižují následky ozáření a chemoterapie a chrání játra.
·         Působí detoxikačně.
·         Posilují vazivo a bojují proti chřadnutí organismu.
·         A bonus pro vyznavače štíhlé linie: Ostružiny sice obsahují sacharidy, ale takové, které se snadno mění na energii, takže nepřispívají ke znatelnému přibírání na váze.
Léčivé jsou také listy. Čaj z nich pomáhá při žaludečních a střevních potížích, povzbuzuje žaludeční činnost a ulevuje od průjmu, léčí afty a záněty v dutině ústní i v krku. Pijte jej také v případě, že máte zánět močového měchýře, žaludeční vředy, dvanáctníkové vředy, dyspepsii či dráždivý tračník.
sklizená dobrota
Jak udělat čaj z listů?
Sbírejte jen mladé lístky bez stopek (od června do srpna) a ty pak usušte. Dvě lžičky této bylinky pak zalijte čtvrt litrem vroucí vady a nechte 10 minut louhovat. Čaj si dopřejte dvakrát či třikrát denně.

Ostružina chutná i léčí

Ohodnoťte příspěvek